The Tibicos Story // L’Histoire de Tibicos

The tibicos culture originated in Mexico, where the grains grew on the underside of the Opuntia cactus.  Local people used the grains to ferment sugar water and make the drink that we call tibicos or water kefir.

Tibicos grains are not cereal grains, instead they are a symbiotic collection of bacterias and yeasts inside a small bubble.  These collections look like grains or seeds, hence the name.

Here in Canada, we don’t have the luxury of wild cactus, so we keep our grains in a sugar water solution that is changed regularly.  It is this liquid that we use to make our delicious and raw beverage.

Le culture des tibicos est originaire du Mexique, où les grains ont poussé sous le cactus Opuntia.  La population locale a utilisé les grains pour fermenter l’eau sucrée et fabriquer la boisson appelée tibicos ou eau de kéfir.

Les grains des tibicos ne sont pas des grains des céréales, mais une collection symbiotique de bactéries et de levures à l’intérieur d’une petite bulle.  Ces collections ressemblent à des grains, d’où son nom. 

Ici au Canada, nous n’avons pas le luxe des cactus sauvages, nous conservons donc nos grains dans une solution d’eau sucrée qui est changée régulièrement.  C’est ce liquide que nous utilisons pour fabriquer notre boisson délicieuse et crue.